Google: achter het scherm

*Geef de verschillende diensten en toepassingen van Google in lijstvorm:
Het organiseren van alle informatie:
-webpagina's
-boeken
-gedrukt materiaal in bibliotheken
-video's
-vertaalmachines

*Hoe werkt de zoekmachine?
Algoritmes bepalen wat ze laten zien en wanneer. Als je een woord indrukt, komen er heel snel resultaten want ze vinden het niet erg prettig voor de gebruikers als ze een paar seconden moeten wachten. De pagina bestaat uit 2 delen. Links vinden we de organische resultaten terwijl de adverteerders meestal rechts bovenaan de pagina staan in andere kleur.
Bij de organische resultaten wordt de volgorde bepaalt door de links naar websites. Wanneer een website geldt als gezaghebbend op een bepaald gebied, dan hebben andere mensen waarschijnlijk links naar die site omdat deze interessant blijkt te zijn. Daarna wordt op basis van die links bepaald hoe waardevol een site is. Daarenboven kijken ze ook naar waar de links vandaan komen.

*Wat is de 'Open Content Alliance', wie zijn de verschillende partners?
Internet achive werkt met 30 bibliotheken en met Microsoft, Yahoo, Adobe en HP in de organisatie Open Content Alliance. Het gaat hier om de digitalisering van boeken.
Ze willen een open bibliotheek bouwen waarin dan verscheidene organisaties zouden werken aan een digitaal en open boekenmagazijn. Zo zouden alle boeken beschikbaar worden op het net.
Google werkt hier nog niet met mee maar de laatste 6-7 jaar zijn er wel discussies rond geweest.

*Wat is het 'Hole in the wall project'?
In India is men al 7jaar bezig met het installeren van computers op straat voor school- en straatkinderen. Ze wilden weten of kinderen zichzelf konden leren een computer te gebruiken omdat in deze landen een tekort is aan leraren en scholen. Zo hebben ze ontdekt dat tot 200 kinderen met een computer leren omgaan met grbuik van 1 computer. In 9 maanden leren ze zichzelf genoeg om de gebruikelijke functies van een computer toe te passen. Ze gebruiken het meestal voor spelletjes en muziek maar na een paar maand gaan ze gebruik beginnen maken van google voor hun schoolwerk.

*Geef de gevaren en problemen met privacy:
Een van de gevaren is bijvoorbeeld dat Google ook de informatie over het zoekgedrag van de gebruikers heeft. Google slaat alle zoekacties op waardoor ze kunnen weten wie wat heeft opgezocht. Zo zouden ze misbruik kunnen maken van deze informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten